fem-minutersmetoden

Hittade en gratistidning för föräldrar, något slags barnguide med tips, råd, mode och artiklar. Går på sånt där ibland, och sätter mig och läser. Om man inte har småbarn läser man inte sånt tjafs som Vi Föräldrar och dylika tidningar, det är liksom en egen sluten värld. En värld för de duktiga präktiga typerna som lyckats med konstycket att både bli gravida och dessutom föda ett eller t o m flera barn. Inte alla förunnat. När man läser såna här tidningar får man lätt för sig att allt är lätt och enkelt med barn och om man tycker att det är kämpigt med småbarn så är det något fel på en själv.

Hur får man en bebis att sova hela natten t ex? Ja inte genom att läsa en spalt i en föräldratidning, tro mig jag har försökt. Vi testade den vedervärdiga
fem-minutersmetoden och vi testade att sitta brevid sonen och klappa och säga nu ska du sova. Det funkade INTE! Vi är inte kassa föräldrar för det. Nu när jag läser en spalt i tidningen jag tog hem som ger de här tipsen så blir jag så arg så att jag nästan skakar. De anspelar så oerhört på nyblivna utmattade föräldrars osäkerhet och ger inget utrymme för individuella variationer. Vi är människor inte robotar. Jag vet ingen som lyckats få en fem-månaders baby att somna med fem-minutersmetoden. De flesta bebisar gillar att bli ammade tills de somnar i mammas famn och sen blir de sura när man försöker lägga över dem i sin egen säng. 

De första månaderna efter Lillpluttens födelse skrek han jättemycket varje kväll. När jag som var orolig sökte en förklaring läste jag föräldratidningar och där stod det på fullaste allvar så här: "När pappan kommer hem från jobbet så uppstår spänningar och irritation mellan föräldrarna, barnet känner av dessa spänningar och kan skrika sig igenom kvällarna för att ge utlopp för sina känslor". Yeah Right, min man kom inte hem från jobbet, han var hemma hela tiden de tre första månaderna, vi var lediga bägge två och vårt barn skrek ändå. Bebisar har kvällsskrik de första månaderna, punkt slut. Det finns inga orsaker vi föräldrar ska gå runt och ha dåligt samvete för.

När tidningarna med sina förnumstiga råd gav mig allt mer ångest och dåligt samvete slutade jag läsa dem, och jag mådde bättre.

Det är svårt att lita på sig själv när man är färsk mamma eller pappa, men man kan göra det, man är den bästa föräldern för sitt barn och det ska man tro på. Alla barn är olika och alla föräldrar också, detn ena ungen sover hela natter och den andra vaknar en gång i timman, det beror inte på vår insats som föräldrar. Vi duger som vi är.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback