FAQ

När man är gravid finns det ett antal standardfrågor man får svara på. De vanligaste är följande:

Hur mår du? Man ska väl inte gnälla över att folk frågar hur man mår, men med facit i hand vet jag att denna fråga helt upphör att ställas i samma sekund som telningen är levererad.
Vet ni vad det är? Ja det vet vi, men har ni verkligen med det att göra?
Har du några cravings? Det var faktiskt cravings jag ville komma till. Jag har varit sugen på en del saker, men de har gått över efter ett tag, så de har inte kvalificerats som cravings. Sen insåg jag att jag visst har en riktig craving. Fanta. Kul för tjejen som normalt bojkottar coca-cola-company (ccc). Inget annat duger, de andra apelsinläsksorterna får jag halsbränna av, men ccc har väl i någon slags livsfarlig pH-neutraliserare i sin sort som gör att jag kan hinka i mig utan att få sura uppstötningar.

Och nu lite tips till er som stöter på en gravid:
1. Pilla inte på magen om ni inte typ är bästisar sedan förut, fråga inte ens om det går bra, det är skitsvårt att säga nej när någon är vänlig nog att fråga. Men folk frågar inte för att vara snälla och väluppfostrade, de frågar enbart för att man själv ska framstå som ett själviskt elakt pucko om man säger nej. Det finns ännu värre människor, de frågar inte, de bara klämmer, oftast folk man aldrig träffat förr. Ska det verkligen vara meningen att man ska behöva gå runt med ett fånigt tryck på magen: "Rör inte min mage"? Minnesregel, om det inte är den blivande andre föräldern, småsyskon eller närstående som tar på magen är det förknippat med stort obehag för mag-innehavaren.
2. Oavsett om du fött barn eller inte, att berätta blodiga förlossningshistorier med dödlig utgång eller liknande för en kvinna som har den oundvikliga förlossningen framför sig är rent ut sagt sadistiskt. Gravida kvinnor vill inte höra saker som, "förlorade fyra liter blod", "sprack från navel till svanskota" och "barnet dog" Om du vet med dig att du har såna vanor kanske du ska uppsöka en psykolog för att ta reda på vad som är fel med dig.
3. Res dig. Jag har sagt det förrut och jag säger det igen, att knalla runt med blodtrycksfall, värkande bäcken och en stor klump som gör det svårt att hålla balansen är ingen dans på rosor. Erbjud din plats på buss/tunnelbana/spårvagn/pendel så kan du dessutom få njuta av att ha gjort något bra, lite bättre karma helt enkelt. Men gör det ordentligt, res dig och tvinga den gravida stackaren att sitta, inget halvhjärtat mjäk för då känner hon sig för framfusig som snodde din plats. Halvhjärtat mjäk förbättrar dessutom inte karma.
4. Behandla gravida kvinnor som de individer de är, de har inte upphört vara egna personer bara för att de ska genomgå delning. Jag upplever att jag har lättare att prata med jobbarkompisar när vi sitter så att de inte ser magen (gömd under bordet) . Visst är det kul att prata om bebisen, men man har redan haft exakt samma samtal varenda dag de senaste månaderna. Vi läser fortfarande böcker och tittar på tv så var snäll och avled oss om vi nu själva inte kan sluta prata bebis. Ja jag vet att vi själva kan vara insnöade.

Och så två grejer för de som redan fått en unge:
1. För kvinnor som redan har fått barn, gör dem en tjänst och påminn dem att livet inte bara handlar om bebisar. Minns vad jag sagt böcker, tv, kändisar. Nog måste det finnas något annat att snacka om än magknip, bajs och annat bebisaktigt.
2. När bebisen har kommit är det lite svårt att komma ut i början. Om tiden bara rullar på, åk hem till polaren, ha med dig fikabröd, erbjud dig att hänga tvätten/laga middag eller något annat supertrist. Såna saker kan göra er till bästa vänner för livet. Hålla bebisen medan hon tar en dusch är mitt hetaste tips tror jag.

Förresten, jag spar de tipsen tills jag har blivit tvåbarnsmamma, nu ska jag arbeta på min högre examen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback