pojke som vill sjunga

Min äldsta son är sex och lite mer musikalisk än genomsnittet. Ungen har gehör! Han älskar musik och sjunger mest hela tiden. Efter önskemål anmälde vi honom till en nybörjarkör på kulturama. Efter tredje gången konstaterade läraren att han inte kunde sjunga i rätt oktav och att han fann övningarna tråkiga, men OK han fick väl komma en gång till. Jag börjar bli less på elittänkandet. Han kan sjunga, men han sjunger vid en lägre oktav än flickorna, för det är bara flickor i kören. Jag vet inte om det betyder att han faktiskt inte kan sjunga eller om det betyder att han inte vill sjunga högt och kyrko-körsaktigt? Det är mycket drillande med olika övningar och väldigt lite fokus ligger på att sjunga roliga låtar vilket var det han hade hoppats på. Vi hade tänkt oss en svängig och glad kör med mycket sång-glädje, där man får sjunga lite som man vill medan man lär sig att sjunga bra och i rätt tonart. Finns det en sån i stockholmsområdet? Som kan låta min son blomma i sin sångglädje istället för att förtrycka honom med elittänkande och bortsållning av icke-perfekta elever? Om någon vet så får ni gärna berätta!

Kommentarer
Postat av: Anna Klara

Men HJÄLP vilka krav på en sexåring?! Kul att det finns folk som tycker att rätt oktav är viktigare än att barn får ha kul och sjunga. Minns min musiklärare i lågstadiet: "Linda och Caroline som har så fina röster kan sjunga upp mer, Anna Klara...du kan sjunga lite tystare". Dick.



Men kyrkokörer för barn, kan det inte vara värt att prova på? Jag vet flera här som går och som trivs, visst det varierar väl från kör till kör men här finns det då inga speciella krav vad jag vet.

Postat av: adrenalin

Min man skriker nej, men det kan vara värt att pröva.

2009-10-13 @ 13:46:14
URL: http://adrenalin.webblogg.se/
Postat av: Anonym

Jag skriker inte nej. Men vi får se på torsdag vad som händer. Jag kommer inte att finna mig i något elitistiskt skitsnack om det nu är "nybörjare för alla" prefixet som utvovas. No way. Ta din kurs och kör upp den i röven säger jag då. Fast kanske inte lika artigt.



Så länge HAN trivs är det skitsamma vad vi tycker. Det är för HANS skull han går där.

2009-10-13 @ 15:51:47
Postat av: adrenalin

Precis, det ska vara mer lek än lära, annars är det ingen poäng. Glädje är A och O i allt som kidsen ska göra.

2009-10-13 @ 17:25:48
URL: http://adrenalin.webblogg.se/
Postat av: Rebecka

Slår också ett slag för barnkyrkokör, om man "står ut med" att gå till kyrkan när det är dags för något litet uppträdande. Brukar vara toppen, alla välkomna och mycket roligt!

2009-10-13 @ 21:25:52
Postat av: Jag tror också

på kyrkokörerna. Finns väl i Årsta? Kommunala kulturskolan?



Annars tyckte jag att det var intressant med oktavfrågan. Han har ju ett decennium kvar till målbrottet, så han borde ju inte ha några problem med röstläget. Eller vill han liksom markera att han är grabb eftersom han är själv?

2009-10-13 @ 21:56:28
Postat av: adrenalin

Jag minns att jag sjöng i kyrkokören när jag bodde på landet, för det fanns ingen annan musikundervisning. Alla var välkomna och alla fick vara med och uppträda i kyrkan, även vi som inte kunde sjunga. Han är för liten för kulturskolan om jag fattat rätt. Oktavfrågan ja, vi får inte vara ed så vi har ingen aning om vilken tonart de sjunger i, men man börjar ju undra när hon säger att han är en bas(!).

2009-10-14 @ 08:05:20
URL: http://adrenalin.webblogg.se/
Postat av: kulturskolan!

Är från sex år, tror jag?



http://www.kulturskolan.stockholm.se/default.aspx?id=1057&ptid=1056

2009-10-14 @ 21:52:25
Postat av: Eh?

Säger läraren att han är bas vid sex års ålder? Hej inkompetens!

2009-10-14 @ 21:53:51
Postat av: adrenalin

Vi får nog ta och anmäla intresse hos kulturskolan! De har inte haft något för mindre barn i vårt område tidigare, men det är kanske en intressefråga? Om ingen anmäler sig så händer inget liksom? Idag fick han ledigt från kören eftersom han var hostig, men vi ger det en gång till. Jag skickar fram maken, han låter ingen ställa sig på hans barn, och efter de senaste kommentarerna (bas) är det nog dags att prata klarspråk.

2009-10-15 @ 23:27:48
URL: http://adrenalin.webblogg.se/
Postat av: Anonym

skitsamma. jag tar honom till kyrkan. bara ingen pratar med mig när jag är där.

2009-10-16 @ 09:27:58
Postat av: adrenalin

Som en trevlig överraskning ordnar kulturskolan sång (tre tillfällen) för 6-7-åringarna på höstlovet, om han gillar det kan vi ju kolla med dem om de sätter ihop något annat!

2009-10-16 @ 17:18:58
URL: http://adrenalin.webblogg.se/
Postat av: Rebecka

Kommer gå bra det här! Klart pojken ska sjunga!

2009-10-17 @ 18:05:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback