kvinnliga nätverk

På mitt universitet finns ett ganska nystartat nätverk för kvinnliga doktorander, vilket i sig är bra. När de hade skickat ut inbjudan till de kvinnliga doktoranderna på min avdelning hade även männen fått en sån, för vi har ingen mailinglista baserad på kön.

Min kollega Micke kom till mig och frågade vad jag tyckte om att inte männen var inbjudna till en diskussion om jämställdhet. Han var jätteupprörd över att ha fått läst om mötet men inte få komma. Jag tycker att hans argument om att jämställdhet är något som man uppnår tillsammans och inte genom att föra krig mot männen var vettiga, men jag försvarade delvis nätverket eftersom det är kännt att kvinnor är mycket sämre på bygga nätverk än vad män är. Äh vaddå, tyckte Micke, han själv hade ju inget nätverk.

Men det är inte sant. T ex så är Micke och jag och Håkan, tre stycken som kommer bra överens och uppskattar varandras kompetens. Men om det verkligen gäller, Håkan får jobb som projektledare och han ska välja ut en ny kompetent medarbetare, vet väljer han? Mig eller Micke? Jag gissar på Micke. Inte för att jag är sämre än Micke, eller för att Håkan är ett manschauvinistiskt svin. Utan för att det är lättare att ta en kille. Jag blir sällan medbjuden att följa med Micke och Håkan ut och ta en öl. Det är lättare för en kille att hänga med en annan kille. Inge sexuella spänningar t ex, om nu båda är hetero, och om en av dem träffar en tjej så är det inga problem att ha en nära killkompis, men en tjejkomis, det är inte alla tjejer som tycker det är så kul.

Jag själv t ex. När min man jobbar i projekt med Kalle så funderar jag inte ens, men Stina, henne vill jag helst veta vem det är och om hon har någon kille osv. Nu jobbar han med en tjej som han jobbat med flera gånger förut. Hon hör aldrig av sig mellan projekten, men medan de jobbar är det en annan visa. Då ringer hon flera gånger per dag. Imorse ringde hon t ex 8:10 och frågade var de skulle mötas så de kunde promenera tillsammans sista biten. Och jag blir svartsjuk. Och arg. Och skäller. Min man bedyrar att hon är helt ointressant, hon har kille och han tycker själv att det är irriterande att hon är så bundis under projekten och aldrig hör av sig annars. Och jag skulle vara en dålig fru om jag skulle försöka tvinga honom att få henne att inte ringa, så det kommer  inte hända.

Men som med det kvinnliga nätverket, det är lättare om man nätverkar med folk av samma kön. Tyvärr. För det finns svartsjuka fruar och andra problem. Så kvinnor förenen eder och motarbeta inte varandra. För Micke och Håkan kommer alltid hålla varandra om ryggen även om de inte menar något illa med det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback